Salinele aritificiale se construiesc avand in vedere acoperirea cu sare pura a unor suprafete cat mai mari, incapand cu pardoseala, peretii, chiar si tavanul.  Efectul terapeutic este obtinut prin volumul mare de sare din interior sau prin dotarea incaperilor cu cu dipozitive de pulverizare a solutiilor saline pure. O experienta unica este insotita intotdeauna de un climat cald, muzica ambientala, iluminare, ventilatie, dezumidificare, etc.

Sarea provine din mine cunoscute si apreciate pentru calitatea sarii: sare din muntii Himalaya, sare din salina Praid, precum si sare din salina Wieliczka.

Tipuri de saline artificiale:

  • Camera de sare – design modern, ionizare activa sau pasiva;
  • Grota de sare – design ce imita grota naturala;
  • Pestera de sare – design ce aminteste de pesterile naturale;

Terapia cu sare, Sanatate generala si probleme respiratorii

Doar particulele foarte mici de sare sunt capabile sa patrunda mai departe de nas si in profunzimea tractului respirator. In prezent, cercetarile in domeniul terapiei cu sare sustin ca aceste particule trebuie sa se incadreze in intervalul de 2-5 μm. Cercetarile mai noi arata ca particulele care sunt mai mici de 2 μm au sanse si mai mari de a patrunde in tractul respirator. Testele efectuate cu halogeneratoarele IIRIS arata ca acestea emit in principal particule care se incadreaza in intervalul 0,3 – 10 μm. Concentratia aerosolului de sare este, de asemenea, importanta. Sarea trebuie sa fie administrata in concentratii mici, astfel incat sa nu aiba efecte iritante.

Ce alte efecte are aerosolul de sare uscata asupra sanatații generale si asupra respiratiei?

Are efecte rehidratante (restabileste echilibrul intre electroliti si umiditate) si elimina excesul de lichid din pereții bronhiilor;
Blocheaza cresterea excesiva a bacteriilor (sarea are efecte antibacteriene) si sustine echilibrul natural al bacteriilor (biocenoza);
Stimuleaza osmoza, ceea ce inseamna ca are efecte pozitive asupra intregului organism, inclusiv asupra sistemului imunitar si a metabolismului;
Are efecte antiinflamatorii.

Terapia cu sare și pielea

Particulele de NaCl sunt excelente si pentru piele si par, oferindu-le efecte cosmetice, dar si de recuperare. Aerosolul microscopic de sare diminueaza inflamatia, normalizeaza nivelul pH-ului si induce recuperarea pielii. Toate lotiunile si cremele de corp vor avea efecte duble dupa sedintele de terapie cu sare.

Cine poate beneficia de terapia cu sare? Cat de des?

Terapia cu sare poate fi folosită de persoane de toate varstele. Poate fi folosita acasa sau in salinele artificiale publice. Se recomanda sedinte de 20-40 de minute pe zi sau sub forma unui ciclu de 14 sedinte. Ciclurile pot fi repetate de 2-3 ori pe an, in functie de necesitate.

Contraindicatii

Hipertensiune arteriala severa;
Hemoragii recidivante și masive de orice fel;
Afectiuni ale sangelui in stadiu acut;
Stadiul acut al bolilor respiratorii;
Insuficiență respiratorie cronica severa;
Tuberculoza activa;
Tulburari psihice si toate tipurile de dependența de droguri;
Boli maligne;
Intoxicatie;
Casexie;
Sarcina (fara cercetare);
Boli interne în decompensare;
Scuipatul de sange;
Insuficienta cardiaca;
NB! Copiii mici si clientii sensibili nu ar trebui sa petreaca mai mult de 15 minute intr-o camera de sare pentru prima dată. Reacția trebuie sa fie observata.

Copiii cu varsta sub 1 an trebuie sa fie observati de catre medicul curant atunci cand fac terapie cu sare, deoarece la inceput poate creste considerabil tusea.
In cazul in care aveti suspiciuni daca terapia cu sare vi se potriveste, este necesar sa va consultati medicul de familie.