Pericolul din piscina

Conform cu un studiu realizat in 1998 in America, 4406 oameni s-au inecat in acel an, incluzand 1003 copii mai tineri de 15 ani. Inecul este a doua cauza de deces pentru copii sub 14 ani. Cei mai multi dintre acesti copii s-au inecat intr-o piscina.

Cum puteti preveni inecul in piscina ?
Iata cateva sfaturi utile:
1. Atunci cand copilul se joaca in apa, aveti in vedere sa fie permanent supravegheat de un adult. Prin definitie, asta inseamna ca acel adult sa nu citeasca, sa joace carti, sa vorbeasca la telefon, sau alte activitati care ii pot distrage atentia.
2. Niciodata nu inotati nesupravegheat. Educati copilul sa intre in piscina alturi de un prieten.
3. Niciodata sa nu consumati alcool inainte de intrarea in piscina. Niciodata sa nu consumati alcool in timp ce supravegheati copilul. Povestiti-le copiilor despre pericolele asocierii alcoolului cu inotul.
4. Pentru a preveni inecarea, niciodata sa nu mestecati guma in timp ce sunteti in piscina.
5. Invatati sa inotati. Copiii peste 4 ani pot urma cursuri de inot.
6. Urmati cursuri despre resuscitarea cardiaca.
7. Nu lasati copiii nesupravegheati in piscina fara un colac gonflabil. Orice alte produse gonflabile (“aripioare”) nu fac decat sa creeze o falsa senzatie de siguranta.
8. Verificati adancimile (minima si maxima) pentru piscinele publice, inainte de a va imbaia. Pentru sarituri in apa, Crucea Rosie din America recomanda un minim de 2,5 m pentru sarituri sigure.
9. Daca aveti o piscina acasa:
– instalati un gard de minim 1,2 m in jurul piscinei pentru a preveni accidentele legate de caderea unui copil sau animal.
– preveniti accesul unui copil nesupravegheat in zona piscinei.
– tineti mereu la indemana un telefon pentru contactarea serviciilor medicale de urgenta in caz de pericole.
– invatati resuscitarea cardiaca

Articolul anterior
Acoperiri pentru piscine
Articolul următor
Nebulizator / Halogenerator