Umiditatea ridicata si lipsa aerului proaspat sunt principalii factori negativi din sala piscinei. Lipsa echipamentelor de tratare a aerului au efecte negative atat pentru respiratia cit si pentru confortul general al utilizatorilor. Evaporarea excesiva conduce la aburirea suprafetelor vitrate, atmosfera din sala piscinei devenind neplacuta. Dezumidificarea functioneaza pe principiul recirculare — racire — condensare vapori — incalzire aer. Aerul este aspirat in echipamentul de dezumidificare, racit pana la temperatura punctului de roua, condensat, apoi incalzit si reintrodus in incaperea piscinei. Apa rezultata este evacuata prin teava de condens.

Apa calda din piscina, creeaza conditiile propice pentru evaporarea apei. Prin condensarea vaporilor de apa pe suprafetele reci asistam la aparitia coroziunii si a mucegaiului. Este imposibil ca fenomenul de evaporare sa fie eliminat integral, dar cu un sistem de tratare a aerului elaborat cu atentie, evaporarea poate fi redusa la minim. Pentru un calcul corect se au in vedere volumul incaperii, temperatura apei, temperatura din incapere, suprafata de evaporare, suprafata vitrificata, aportul de aer proaspat necesar, ventilatia, precum si alti factori din sala piscinei.

Echipamentele de tratare a aerului sunt necesare atat pentru incaperile unde exista piscine, cat si pentru zonele unde au fost instalate cazi cu hidromasaj.

Tipuri de dezumidificatoare:

  • Dezumidificator mural sau de pardoseala;
  • Centrala de dezumidificare si ventilatie.