Dictionar pentru sauna

Despre limba finlandeza se stie un lucru cert. Este extraordinar de greu de invatat.
Totusi, pentru cei care vor sa ajunga in tara saunei, ar fi bine sa invete cateva cuvinte:

Sauna = saunoa (actiunea de a face sauna); saunoja (o persona care face sauna)

Avantouinti = Actiunea de a inota intr-o copca de gheata. Dupa ce faceti sauna, va puteti racori in apa rece a unui rau.

Kiuas = Soba pentru incalzire. Electrica sau pe lemne, are in alcatuirea ei pietre vulcanice ce sporesc caldura din sauna. Cu cat sunt mai multe pietre, cu atat caldura este mai puternica. Despre soba pe lemne se spune ca emana o caldura mai placuta.

Lauteet = (singularul laude) bancutele pe care va asezati intr-o sauna. De obicei sunt situate la inaltime pentru ca utilizatorul sa beneficieze de caldura acumulata in zona tavanului.

Löyly = Pentru a obtine aburi in incapere, se toarna apa peste pietrele incinse ale sobei. Löyly se numeste aburul rezultat. Heittää löylyä este actiunea de a arunca apa.
Aburul este fierbinte (aproximativ 100 grade Celcius) si face ca temperatura din sauna sa creasca temporar. Deoarece apa conduce temperatura mai bine decat aerul, veti simti schimbarea imediat. Aburul este foarte fierbine in apropierea tavanului iar uneori, utilizatorii coboara pe bancuta inferioara pentru a evita aceasta schimbare.

Articolul anterior
Articole in presa
Articolul următor
Acoperiri pentru piscine